Vreugde en verdriet, blijdschap en bezorgdheid

Dimpho

Dimpho

Vreugde
Op 21 januari wordt bij ds. Patrick Motloung en zijn vrouw Nothando een dochtertje geboren: Dimpho Charlotte. Moeder en dochter maken het wel, en dus de vader ook. “Dimpho”, oftewel: kado.
Met dubbele bodem: Patrick en zijn vrouw hadden de moed opgegeven een eigen gezin te krijgen na al een poos getrouwd te zijn. En toen gebeurde het toch! “Dit is een Dimpho uit Gods eigen hand”, aldus het blijde echtpaar. Maar extra feestelijk was dat het kado afgeleverd werd op Patrick’s eigen verjaardag!

Verdriet
Onze vroegere predikant van Vryheid, Fritz de Wet (51), een goede vriend, komt in een auto-ongeluk om het leven. Fritz was professor Ethiek aan de Teologiese Skool in Potchefstroom. We hebben de begrafenis kunnen bijwonen, en zijn vrouw en kinderen in hun onpeilbare verdriet enigszins kunnen bijstaan.
Zuid-Afrika is een gevaarlijk land als het om autorijden gaat. Per jaarkomen er 3000 mensen in het verkeer om. Elke reis die we ondernemen bidden we ook om Gods bewarende hand, over vaak grote afstanden. Inmiddels rijd ik er al 26 jaar rond, zonder ongelukken. Elke keer weer dankbaar als we thuiskomen. Wilt u voor bescherming van al onze medewerkers bidden? We rijden over gevaarlijke wegen, en in Nqutu zijn de afstanden behoorlijk.

Blijdschap
We zijn erg blij dat de Nehemia-cursus weer verder gaat. Wilt u bidden dat er veel vrijwilligers komen die hun steentje willen bijdragen aan de opbouw van Gods koninkrijk? De cursus is speciaal op hun afgestemd.

Het water wordt per auto aangeleverd

Het water wordt per auto aangeleverd

Bezorgdheid
Regen is er nog altijd niet genoeg gevallen. Ons dorp zit sinds eind januari voor het eerst zonder water. Dagelijks kun je van 4 tot 9 in de ochtend water uit de kraan krijgen, maar dat is geen drinkwater. Daarvoor zijn we afhankelijk van giften van buitenaf.
Ook in Nqutu is de toestand zorgelijk. Water moet met auto’s worden aangereden. Uit omliggende dorpen wordt drinkwater aangereden en uitgedeeld.
Er is de afgelopen week wél goede regen gevallen, 50mm, dat is meer dan in de drie maanden ervoor. Blijf echter bidden om regen! Menselijk gesproken begint het droge seizoen (6 maanden) alweer in maart.

Gemeenteraadsverkiezingen
Een ander groot bidpunt. De afgelopen 4½ jaar heeft de plaatselijke overheid zich van zijn slechtste kant laten zien, en weinig tot niets aan opbouw van Nqutu gedaan. Maar wat fijn dat er dan een half jaar wel wat gebeurt, per slot van rekening willen politici herkozen worden. Bid om rusitge en rechtvaardige verkiezingen, want geweld ligt hier onder een dun laagje make-up verborgen. Frustraties over armoede, werkeloosheid en corruptie leiden regelmatig tot geweldsuitbarstingen.

Zo is er heel wat om te danken en bidden. Wij bidden voor jullie in Nederland. Willen jullie het opnieuw voor ons doen?

Een hartelijke groet uit Nqutu

Tjeerd Baron

Over Tjeerd Baron

Ds. Tjeerd Baron is uitgezonden als zendeling in het Nqutu-district.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.